Etusivulle

Valtio sijoittaa merikaapelihankkeeseen 20 miljoonaa euroa

Valtion tavoite rakentaa korkealuokkainen, kyberturvallinen ja nopea merenalainen valokuituyhteys eurooppalaisiin ja globaaleihin verkkoihin Suomesta Saksaan etenee.

Hallitus päätti  toukokuussa 2014 sijoittaa 20 miljoonaa euroa merikaapelihankkeeseen. Lisäksi sijoittajiksi haetaan suomalaisia ja kansainvälisiä institutionaalisia ja teollisia sijoittajia, teleoperaattoreita, kansainvälisiä pilvipalvelu- ja big data -yrityksiä sekä pitkän aikavälin infrarahastoja. Hankkeen kokonaisrahoitus on suuruudeltaan noin 100 miljoonaa euroa.

Merikaapelihanke on parhaillaan EU:n komission käsittelyssä. Rakentamisen valmistelutyöt käynnistyvät kesällä 2014 ja varsinainen rakentamisvaihe päästään aloittamaan vuonna 2015.

Saksasta Itämeren pohjaa kulkeva merikaapeli yhdistyy Suomen rautateiden vieritse kulkevaan Governian omistaman Corenet Oy:n kuitukaapeliverkostoon. Näin koko Suomi yhdistyy huippunopeiden tietoyhteyksien piiriin tehden maasta entistä kilpailukykyisemmän tieto- ja viestintäteknologiateollisuudelle sekä digitaalisten palveluiden alueena.

Uusi tietoliikennekaapeli nostaa Suomen ulkomaanyhteyksien varmistuksen ja tietoturvallisuuden uudelle tasolle ja luo edellytykset datakeskusinvestoinneille ja tietointensiivisen teollisuuden sijoittumiselle maahamme.

Corenet Oy tulee siirtymään osaksi Suomen tietoverkkojen ja tietovarastojen nopeuden ja turvallisuuden kehittämiseen perustettavaa uutta konsernia. Uusi konserni tulee toimimaan myös valtion joulukuussa 2013 käynnistämän merikaapelihankkeen hallinnointiyhtiönä.